В някои райони на България местни ловци на трюфели са поставили камери в горите, за да засичат външни хора. Българските трюфели са почти непознати извън страната и дори много местни жители никога не са чували за нерегламентираната индустрия, която работи в техните гори. „У нас се среща в почти всички региони от април до декември, а дори и през зимата. Находищата на трюфели са в определени региони на страната, където от години се е развило свободното търсене и събиране(лов) на трюфели уж за лични нужди, като събраните количества впоследствие се продават отново в повечето случаи нерегламентирано в изкупвателни пунктове или се търгуват свободно без издаването на съответни платежни документи. Кметовете на малки населени места имат право да действат като нотариуси в определени случаи. Качеството на гъбата се проверява, като се помирише – добрите трюфели имат изящна миризма, която е почти плодова. Според видовото описание ароматът на гъбата трюфел има няколко нотки: мирис на есенна гора, гнила зеленина, хумус, зрели плодове, дори какао и шоколад.

Характерна особеност на трюфелите е мраморното съдържание на месото, което се вижда в напречния разрез на гъбата. Могат да се използват и прасета, но тези животни са по-трудни за контролиране и понякога изяждат трюфелите. „Съжалявам, но не мога да коментирам причините, довели до споразумението”, лаконично заяви пред „Знаме” адвокат Менков. Високите цени са довели до жестоки териториални спорове. Толкова ниски цени не е имало от години. От финансова гледна точка това също не е справедливо, защото има търсачи, които изкарват малко, а други повече. Става дума за трюфелите, които отдавна са познати в Европа като изтънчена и специална подправка за ястия със сирена, месо, паста и т.н. Редкият и най-цененият вид сред всички трюфели се крие на места със специфична почва и само от най-големите разбирачи успяват да го изровят. Първият е пълномощното на адвокат Силвия Найденова, която го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение и присъдите му в Италия и Румъния. Наричан е „италиански трюфел”, поради отглеждането му в районите на Северна и Централна Италия. В последствие обаче, представителите й стават популярни и сред ловците на трюфели поради силното си обоняние и високата си интелигентност. Ароматните гъби имат ниско съдържание на въглехидрати, поради което могат да бъдат консумирани от диабетици и хора, подложени на диета.

Пресни гъби се купуват през сезона на прибиране на реколтата. През пролетта Евелин Банев посетил кмета на Тлачене до Бяла Слатина, за да му завери пълномощно за адвокат Издирваният по цял свят Евелин Банев-Брендо е в България или поне е бил у нас през пролетта, съобщават от “24 часа”. Вторият е на кмета на село Тлачене Тошко Сашов, който е заверил подписа на Брендо на пълномощното за адвокат Найденова. Пенев използва и специално проектиран инструмент за изкопаване на трюфели и изрязване на корени на дървета, с който нанася минимални щети на ландшафта. По-ценните от злато гъби, за които доскоро нямаше категорични доказателства, че виреят у нас, са били открити от ловците на природното чудо и вече са превърнати в печеливш бизнес, пише “Труд”. Всъщност невежи копаят и вадят дори зелените трюфели, които нямат специфичния аромат, заради който са толкова ценни за кулинарията, и все пак ги пласират. Той се събира и яде от хиляди години и въпреки че прилича повече на картоф, все още е най-широко събираният трюфел в света.

Ароматните трюфели биват различни видове, като най-ценни са черни и бели свежи трюфелият и белият трюфел. Тъй като в миналото тези кучета са били използвани за лов на пернати, когато около тях има кокошки и пуйки или други птици, не трябва да бъдат оставяни без надзор. Преди засаждане на разсад от дъб или леска, инокулирани с мицел, мястото трябва да бъде подготвено. За да се насладите на удоволствието от консумацията на трюфели, трябва да им се насладите още докато са пресни. Това, което прави трюфелите толкова скъпи е техният недостиг, кратка сезонност и трудността при събирането им. Както вече споменахме, трюфелите са богат източник на протеини, което ги прави идеална алтернатива за вегетарианци. Тези гъби са богат източник на протеини. Уникалните гъби са мощен афродиазиак. По думите му така стават лесна плячка за “бракониерите”, които буквално изкореняват вековни дървета само и само да открият семейство от ценните гъби. Трюфелите съдържат всичките 9 аминокиселини, от които тялото се нуждае.(1) Богати са на въглехидрати, фибри, протеини, наситени и ненаситени мастни киселини, витамин С, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и манган. Ключът към успешния лов са кучета, които могат да доловят острата миризма на трюфелите, да ги изровят и да ги донесат на собственика си.

България е най-големият производител на черен трюфел в Европа

You May Also Like